V letu 2022 sta v Sloveniji zaradi samomora umrli 402 osebi, kar je sicer nekoliko manj kot v letu 2021, a še vedno je številka visoka in skrb zbujajoča. Ob tem ne smemo pozabiti, da vsak samomor ali poskus samomora zelo prizadene tudi posameznikove svojce in bližnje ter da tudi oni v teh primerih doživljajo stisko in potrebujejo oporo.

Svetovni dan preprečevanja samomora tako letos že tretjič zapored poteka pod geslom »Ustvarjajmo upanje z dejanji«. To geslo poudarja, da lahko dejanja vsakega od nas, ne glede na to, kako majhna so, pri nekom, ki se spopada s stisko, obudijo upanje.

Zatorej:

  • Povprašajmo bližnje po počutju: velikokrat ljudje, ki doživljajo stisko, svojih težav ne izrazijo, dokler se jim kdo ne približa. Ni nujno, da gre za globok pogovor, pogosto posamezniku veliko pomeni že to, da pokažemo, da nam je mar.
  • Poslušajmo, kaj nam ima posameznik povedati: pri tem je pomembno, da posameznika aktivno poslušamo in ne hitimo z dajanjem nasvetov ter se izognemo kakršnemukoli obsojanju.
  • Spodbudimo k iskanju pomoči: ključnega pomena je, da posameznika spodbudimo k iskanju strokovne pomoči in mu, če je potrebno, ponudimo pomoč pri iskanju virov.

Tudi v delovnih organizacijah, lahko prispevamo k preprečevanju samomorov med drugim s/z:

  • ustvarjanjem okolja, v katerem se ljudje počutijo videne in cenjene,
  • spodbujanjem odprtih pogovorov o duševnem zdravju,
  • omogočanjem brezplačnih psiholoških svetovanj za zaposlene in ožje družinske člane (na primer v okviru Employee Assistance Program (EAP) Adria).

    In brez skrbi – pogovor o samomoru ne poveča tveganja za samomor. Gre za MIT. Pogovor o samomoru z nekom, ki o tem razmišlja, znižuje tesnobo, omogoča komunikacijo in zniža tveganje za impulzivno vedenje. Vprašanje o samomoru ne bo nikogar, ki o tem še ni razmišljal, napeljalo k takšni odločitvi ali razmišljanju.