Čeravno rojstvo otroka dojemamo kot enega izmed srečnejših dogodkov našega življenja, pa tudi pretirano pozitivni dogodki našemu telesu predstavljajo stres. Anksioznost, žalost, nemoč, čustveni nemir in podobne občutke je ob rojstvu otroka težko prepoznati, ker v novi in neznani vlogi močno čutimo težo družbenih pričakovanj. Novopečeni starši se lahko spopadajo s pomanjkanjem spanja, spremembo svoje identitete, življenja, družinske ureditve in intimnih odnosov. Morda so doživeli ali bili priča travmatičnemu porodu, se soočajo z zdravstvenimi težavami (otrokovimi, partnerjevimi, lastnimi) ali se še vedno trudijo vzpostaviti vez s svojim novorojenčkom. In potem so tu še družbeni dejavniki, ki otežujejo novo starševstvo: izolacija (zlasti med pandemijo), finančna negotovost in prekarnost. Vse to so občutki in stiske, s katerimi se lahko srečamo, ob sicer čudovitem sprejemu novega bitja v našo družino.

Kako si lahko pomagamo?

  • Obiščemo šolo za starše, kjer nam ne le pomagajo z nasveti pri skrbi za otroka, temveč tudi pri skrbi zase, za partnerski odnos ter kako uravnavati vse vrste čustev, ki se pojavljajo.
  • Poskrbimo najprej za svoje zdravje in dobro počutje, kajti šele če in ko smo mi zdravi lahko ustrezno poskrbimo za otrokovo telesno in duševno blagostanje.
  • Ne bojte se prositi za pomoč. Ljudje, ki so vam blizu bodo z veseljem popazili na malčka, da si malo odpočijete ali se odpravite na večerjo s partnerjem/ko.